Orthodontie
Als tanden en kiezen scheef staan is het afhankelijk van de ernst nodig om een verwijzing naar een specialist (orthodontist) te doen. Deze onderzoekt aan de hand van gipsafdrukken hoe scheef de tanden zijn en beslist of een behandeling nodig is. Het kan zijn dat de patiënt nog te jong is voor een beugel. Dan moet de kaak eerst nog verder groeien. Ook worden er röntgenfoto’s en gewone foto’s van de tanden en kiezen gemaakt. Daarop kan de orthodontist zien welke beugel voor de patiënt het beste is.
Naast de esthetische (uitstraling) motief zijn er andere redenen om een beugel te indiceren. Het is vaak moeilijker de tanden schoon te houden als ze scheef en over elkaar heen staan. Onvoldoende schoon houden is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van gaatjes (cariës), tandvleesziekte en verlies van tanden. Het is mogelijk de meest scheve tanden goed schoon te houden, maar als tanden recht naast elkaar staan is het gemakkelijker ze zelf goed te verzorgen. Een goede mondhygiëne tijdens en na de beugelbehandeling is een vereiste. Het is aan te raden regelmatig de tanden en kiezen te laten reinigen bij de mondhygiënist.
Een enkele keer staat de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak in een verkeerde verhouding. In het geval dat de bovenkaak te ver naar voren staat (een diepe beet) kan het tandvlees van het gehemelte ernstig beschadigd raken. Hierbij bijten de ondertanden in het tandvlees aan de achterkant van de boventanden. Met een beugelbehandeling past de orthodontist de beet dan aan.
Soms kunnen door een verkeerde stand van tanden en kiezen klachten aan het kaakgewicht ontstaan. Sommige standen (mal-occlusie) kunnen verkeerde belastingen in het kaakgewricht en/of de kaakspieren veroorzaken. Met een beugel kan de beet gecorrigeerd worden. Een samenwerking met een fysiotherapeut is nodig om de spieren tot rust brengen.
Comments are closed.