Wat is tanderosie?

Bij tanderosie lost het tandglazuur op door de inwerking van zuren uit eten, drinken of maagsap. Het is een sluipend proces dat in het begin niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkomen van het allergrootste belang. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen de zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

Hoe ontstaat tanderosie?
Tanderosie wordt voornamelijk veroorzaakt door zuren uit voedingsmiddelen. Deze zuren lossen uw tanden op. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten u eet en drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop u eet en drinkt is van invloed. Wacht u bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt u een drank voor de smaak rond in uw mond? Dan blijft het zuur langer in uw mond.

Tanderosie door maagzuur
Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen komt het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de erosie optreedt. Oprispingen en braken kunnen veroorzaakt worden door maagaandoeningen, maar ook door eetstoornissen. Mensen die zichzelf ertoe aanzetten om veel te braken vanwege hun extreme drang om te vermageren (anorexia nervosa) of extreme eetaanvallen (boulimia nervosa) kunnen veel last van tanderosie hebben.

Hoe voorkom ik tanderosie?
Om erosie te voorkomen of te beperken kunt u een flink aantal maatregelen treffen.

Voeding

  • Beperk het gebruik van zure dranken (zoals frisdrank, vruchtensap en wijn) en zuur voedsel (zoals citrusfruit). Goede alternatieven zijn water, gewone thee (zonder suiker, geen vruchten- of kruidenthee), koffie (zonder suiker) en melk.
  • Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.
  • Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en daarnaast niet meer dan vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit.
  • Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als één moment.
  • Drink frisdrank met een rietje of slik hem snel door.
  • Slik vitamine C-tabletten direct door zonder te kauwen.
  • Neem na het gebruik van zure voedingsmiddelen een suikervrije kauwgom om het zuur te neutraliseren. Het beste is een kauwgom met de suikervervanger xylitol.
  • Neutraliseer het zuur met een slok water of melk.

Tandenpoetsen

  • Poets tweemaal per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers.
  • Eet of drink een uur voordat u uw tanden gaat poetsen geen zure producten. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.