Wat te doen bij een ongeluk

Tandletsel
Bij een ongeval, waar de volledige tand uit de mond is gekomen, bestaat de mogelijkheid dat de tandarts de tand in de kaak terugplaatst. Hier is wel snelle actie vereist en het slagen van deze behandeling is van verschillende factoren afhankelijk! Ook als een tand is beschadigd of afgebroken, zijn er nog behandelmogelijkheden

Wat te doen bij een afgebroken tand?
Wanneer er een stuk(je) van een tand is afgebroken, moet u dit afgebroken stuk tand bewaren en zo snel mogelijk naar de tandarts gaan om verdere problemen te voorkomen. Mogelijk kan de tandarts het stuk weer aan de tand vastplakken. Lukt dit niet dan zal de tandarts de tand met (composiet)vulling opvullen.

Wat moet u doen als uw tand is uitgevallen?
Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

Wat moet u doen als de tand niet meer kunt terugplaatsen?
Stop de tand in een beker (half)volle melk of, wanneer u geen melk heeft, in uw mond onder de tong of tussen uw wang en tandvlees. Zorg ervoor dat uw tand niet droog wordt en desinfecteer hem niet. Ga direct naar uw tandarts. Indien uw tandarts geen dienst heeft, bel dan naar de spoedgevallendienst. U heeft de meeste kans van slagen als de tand binnen één uur wordt teruggeplaatst.

Wat doet uw tandarts aan uw uitgevallen of losgeslagen tand?

  • De tandarts zal de uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of -kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
  • De weken erna zal de tandarts regelmatig controleren of verdere behandeling noodzakelijk is door de tand of kies te testen op gevoeligheid voor warmte en koude. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk omdat de zenuw van de tand of kies is afgestorven.

Deze tips gelden alleen voor het volwassen gebit. Melktanden hoeven niet teruggeplaatst te worden.