Gebitsverzorging tijdens zwangerschap

U bent zwanger en u zou dit mooie nieuws wel van de daken willen schreeuwen! Maar moet u zo hard roepen dat de tandarts dit ook hoort?

Het is wel van belang dat de tandarts op de hoogte is van uw zwangerschap.

Röntgenfoto’s en verdoving
Bij een bezoek aan de tandarts kan het voorkomen dat er röntgenfoto’s van uw gebit gemaakt worden. De straling komt niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Het toedienen van een verdoving kan ook geen kwaad voor het ongeboren kind. De tandarts zal het altijd met u bespreken indien er een röntgenfoto of een verdoving noodzakelijk is. Al is het maar om te voorkomen dat u, bij onverhoopte complicaties bij de zwangerschap, blijft zitten met schuldgevoelens over de gemaakte foto of de toegediende verdoving.

Ontstoken tandvlees
Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Dit wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. De tandarts en de preventie-assistente kunnen u adviseren hoe u uw gebit kunt verzorgen.

Wat kunt u zelf doen?
•Poets uw tanden viermaal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta
•Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad
•Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 per dag

Misselijkheid
In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat u vanwege ochtendmisselijkheid moet overgeven. En hoewel u waarschijnlijk geneigd bent direct uw tanden te poetsen kunt u beter even wachten. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen is de kans groter dat u het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om uw mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel. (Onze assistentes kunnen u advies geven over een mondspoelmiddel).

Vroeggeboorte
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis. Dit is iets wat veel mensen niet weten, maar waar gelukkig steeds meer aandacht voor is! Als u hier meer over wilt lezen, klik dan hier.

Kortom: met de juiste aandacht en verzorging hoeft het niet meer zo te zijn dat elk kind een tand kost!

Bron: www.allesoverhetgebit.nl